Co wyjątkowego jest w tych burakach?
Białe:
Przede wszystkim nie posiadają najbardziej charakterystycznego dla buraka barwnika – betaniny. To ona odpowiada za krwisty kolor. Betanina jest antyutleniaczem, który jest cennym składnikiem jednak na pokładzie ma również azotany – które dla osób dorosłych są całkiem nieszkodliwe, niestety dzieci gorzej sobie z nimi radzą.
Dlatego te białe ślicznotki kierujemy głównie do dzieci!
Niebarwiące, czyściutkie, i znacznie słodsze w smaku niż zwykły burak. Z łatwością dadzą się przemycić nawet najbardziej wybrednym pociechom. Chociażby w formie soku z dodatkiem jabłka i wody.
Pomarańczowe:
Za ich intensywny kolor odpowiada betaksantyna – przeciwutleniacz. Ta odmiana słynie z wysokiej zawartości kwasu foliowego, potasu i błonnika. Zatem wskazana jest w szczególności dla kobiet w ciąży i osób zmagających się z anemią. Pomarańczowy burak również nie pobrudzi naszych rąk i będzie ładnie prezentował się na talerzu.
Czerwone:
O wielkim wachlarzu zalet czerwonych buraczków każdy pewnie wie, zróbmy sobie jednak małą powtóreczk …
Szklanka soku o poranku daje energię i wspomaga organizm przed dniem pracy.
Wysoka zawartość betaniny (barwnik, o którym już wspominaliśmy) działa na organizm przeciwzapalnie, a także wspomaga dobry przepływ krwi, rozszerzając naczynia krwionośne. Spowalnia procesy starzenia się komórek, dzięki przeciwutleniaczom