Ketchup z cukinii!!

Słyszeliśmy o legendarnym ketchupie z cukinii już jakiś czas temu, jednak dopiero teraz zebraliśmy się na odwagę aby przystąpić do działania!

Zaczęło się niepozornie… do końca procesu obawialiśmy się, że nie będzie to ketchup naszym marzeń – ten, który zastąpi nam sklepowe pełne chemii wynalazki. Jednak efekt końcowy okazał się doskonały w każdym stopniu!

Jesteśmy zachwyceni! I Wy też będziecie!

Poniżej wrzucamy przepis, który zmieni Wasze życie na lepsze. Ostrzegamy! Po użyciu tego przepisu już nigdy nie zapragniecie kupić ketchupu ze sklepu!

Składniki:

  • 3kg cukinii
  • 1kg papryki (my użyliśmy papryki dziobatki)
  • 1kg cebuli
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 2 szklanki cukru (erytrol i ksylitol może być stosowany zamiennie)
  • 2-3 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 800g koncentratu pomidorowego
  1. Obierz cebulę, wydrąż cukinie i usuń pestki z papryki.
  2. Cebulę i paprykę pokrój drobno w dowolnie wybrany kształt 😉
  3. Cukinie zetrzyj na tarce (ręcznej lub elektrycznej)
  4. Tak przygotowane warzywa wrzuć do garnka i posyp 2 łyżkami soli. Wymieszaj dokładnie warzywa i odstaw pod przykryciem na noc (przez noc warzywa puszczą sok).
  5. Rozgotuj całość w garnku do miękkości.
  6. Dokładnie zblenduj warzywa (możesz poczekać, aż troszkę ostygną)
  7. Teraz czas na dodatki. Do całości dodaj koncentrat, cukier i ocet.
  8. Wymieszaj i ewentualnie dopraw solą, pieprzem czy innymi przyprawami ketchup. (My zrobiliśmy połowę ketchupu z papryczka chilli)
  9. Całość gotujemy jeszcze 30 minut.
  10. Następnie ostrożnie przelewamy do czystych słoików, zakręcamy i odstawiamy na około 15 minut do góry dnem.
  11. Gotowe!

Sok z buraka

Magia olejów tłoczonych na zimno!