Kilka słów o nas

Twój Targ

Firmę Twój Targ tworzymy my, Gosia i Kacper. Jesteśmy studentami, którzy postanowili stworzyć coś, co ułatwi ludziom na co dzień dostęp do zdrowej, pełnowartościowej i lokalnej żywności prosto od producenta. Zostaliśmy wychowani w domach, gdzie na pierwszym miejscu zawsze stawiano lokalne produkty znajomego pochodzenia i takie przekonania chcemy przekazywać dalej.

Z wielką dbałością podchodzimy do wyboru dostawców, z którymi współpracujemy, tak aby każdy dostarczany przez nas produkt był z najwyższej półki. Wierzymy, że odpowiednie żywienie to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia.

 

Coffee Hunter

Coffee Hunter to mała palarnia rodzinna, w której najwyższym priorytetem jest jakość naszych produktów oraz zadowolenie Klientów. Wszystkie etapy naszej pracy omawiamy wspólnie i podejmujemy odpowiedzialne decyzje. Wybieramy tylko najlepsze ziarna kawy surowej od uczciwych i sprawdzonych dostawców. Dzięki temu dostarczamy naszym klientom produkt wyjątkowy. Sztuki palenia kawy założyciel firmy – Jarosław Pilarczyk uczył się sam. Powoli metodą prób i błędów doszedł do perfekcji tworząc produkt, który zachwyca nawet największych smakoszy kawy od lat.

 

Olej lubuski

Naturalny Olej Lubuski powstaje w rodzinnej olejarni przy gospodarstwie rolnym Małgorzaty i Piotra Marciniaków. Jest to nieduża manufaktura nastawiona na jakość, a nie ilość. Bardzo dużą uwagę zwracamy na jakość surowca, który pozyskujemy. Na to, jakie właściwości zarówno smakowe jak i zdrowotne będzie miał olej, duży wpływ ma sposób uprawy roślin oleistych.

W naszym gospodarstwie prowadzimy produkcję ekologiczną. Województwo lubuskie, na terenie którego prowadzimy gospodarstwo jest raczej słabo zurbanizowane, z dużym udziałem lasów przez co powietrze jest tu czyste i pozwala produkować bardziej naturalnie.

W naszej olejarni tłoczymy olej małymi partiami, według zapotrzebowania, przez co klient zawsze dostaje pełnowartościowy produkt. Tłoczenie odbywa się metodą na zimno (do 40°C) dzięki czemu nie tracimy najcenniejszych wartości czyli Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (Omega 3, Omega 6, Omega 9). Ta tradycyjna metoda produkcji pozwala czerpać z nasion wszystkie ukryte w nich bioaktywne właściwości. Nie stosujemy żadnych dodatków, barwników ani środków przedłużających żywotność.

W produkcji Naturalnego Oleju Lubuskiego zwracamy szczególną uwagę na ograniczenie dopływu światła, jak i szybkie schłodzenie oleju do optymalnej temperatury ok. 8°C. Tylko wtedy mamy pewność, że w butelce, która trafia do Was jest dokładnie to czego oczekujecie – całe bogactwo natury wytłoczone z nasion.

 

Zdrowy Bochen

Pani Marcelina to osoba, która postanowiła podzielić się z innymi swoją wielką pasją do prawdziwego chleba tworząc firmę Zdrowy Bochen. Chlebki, które wypieka własnoręcznie nie mają w sobie ani grama zbędnych dodatków. Są to najprawdziwsze, zdrowe i przede wszystkim pyszne chleby.

 

Sad Solniki – Słoneczny Sad

Sad Solniki to tłocznia naturalnych soków owocowych 100% znajdująca się w Solnikach, nieopodal Nowej Soli, w województwie lubuskim. Słyniemy z jabłek, ale nasza historia to ponad 60 lat rodzinnych tradycji i stale rozwijająca się oferta. Powierzchnia upraw drzew owocowych wynosi ponad 100 hektarów, z czego większość to nasadzenia drzew samych jabłoni. Gospodarstwo zajmuje się ponadto uprawą owoców miękkich np. czarnych porzeczek, aronii, wiśni.

Sad Solniki jest gospodarstwem, w którym niezwykle ważną rolę odgrywają wartości rodzinne. Pierwszych nasadzeń sadu dokonywał senior rodu – Stanisław, który zarządzał nim za czasów PGR, aż do przejęcia kierownictwa przez syna Marka. Dziś w pracę w gospodarstwie zaangażowane jest kolejne pokolenie, co czyni firmę prawdziwie rodzinną.

 

Bazarek Natury

Za lawendowym szyldem Bazarku Natury kryje się Kamila wraz z Tomkiem mieszkający na skraju parku krajobrazowego Dolina Kamionki. Razem pokazują nam jaką wielką moc i fantastyczny smak mają zioła. Poprzez herbatki, kosmetyki, soki i słodycze zabierają nas w świat wolny od sztucznych dodatków. Kamila posiada wielką wiedzę na temat uprawy i zastosowań wszelkich ziół. Wszystkie produkty wychodzące spod jej ręki są arcydziełem, które zasługuje na uznanie. Lawenda i produkty lawendowe to ich znak rozpoznawczy.

Kamila po za Bazarkiem chętnie dzieli się z innymi swoim doświadczeniem i pasją na kursach i warsztatach w tej dziedzinie.

Dary Natury

Misja Darów Natury brzmi:

„Ochrona zagrożonych gatunków ziół, kultywowanie tradycyjnego zielarstwa oraz wspieranie i rozwój upraw rolnictwa ekologicznego”.

Firma z siedzibą w dzikim zakątku województwa podlaskiego od 30 lat zajmuje się branżą zielarską oraz zdrową żywnością. Ich produkty pochodzą ze stanu naturalnego lub z gospodarstw ekologicznych. Podczas zbiorów ze stanu naturalnego firma przykłada szczególną uwagę do ochrony środowiska, aby nie zaburzyć równowagi przyrody. Dary Natury od początku działalności kultywują tradycje województwa podlaskiego oraz propagują wiedzę zielarską na szeroką skale.

Pasieka Alek

Dawid i Łukasz Grześkowiak dwóch braci z wielkim zamiłowaniem do pszczół. Pszczelarstwo w ich
rodzinie kwitło od pokoleń a wiedza przekazywana z ojca na syna sprawiła, że możemy dzisiaj
delektować się smakiem miodów. hodowla pszczół oprócz ważnego aspektu jakim jest wytwarzanie
miodu i innych produktów pszczelarskich przeznaczonych do spożycia dla człowieka pomaga również
utrzymać równowagę w przyrodzie zapewniając roślinom zapylenie. W ofercie Dawida i Łukasza
znajdziemy przeróżne miody: faceliowy, akacjowy, rzepakowy, lipowy i wiele innych a także inne
produkty pszczelarskie jak pyłek kwiatowy czy propolis. Na początku maja 2020 roku zawitaliśmy z
wizytą w Sadzie Solniki gdzie bracia postawili swoje ule w celu zebrania nektaru z drzew owocowych
relację z tej wizyty możecie zobaczyć tutaj: https://twoj-targ.pl/2020/05/25/poznaj-swiat-pszczol/

Sery Kozie Pazdrowscy

Państwo Jolanta i Paweł Pazdrowscy wraz z synem Michałem na czele prowadzą nie wielką
serowarnię w Nowej soli. Lata praktyki w wytwarzaniu serów oraz częste wizyty w Polskich jak i
zagranicznych serowarniach pozwoliły doprowadzić do perfekcji manufakturowy proces produkcji
serów. Ich głównym produktem są sery kozie. W ofercie znajdziemy sery świeże: bundze, ricotty,
pasty serowe czy twarożki, sery dojrzewające: goudy z dodatkami i czyste oraz ciaciotta znajdziemy
również przetwory z mleka koziego takie jak kajmak, jogurty czy serwatkę. Jakość produktów została
potwierdzona w licznych konkursach zdobywając niejednokrotnie pierwsze miejsca, między innymi
2011 rok- I nagroda w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów
2011 rok- I miejsce w kategorii sery świeże i krótkodojrzewające na I Ogólnopolskim Festiwalu "Czas
dobrego sera"- Lidzbark Warmiński
2012 rok- I nagroda w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów
2013 rok- I nagroda w kategorii sery świeże i twarogowe na III Ogólnopolskim Festiwalu Serów
Farmerskich Tradycyjnych w Lidzbarku Warmińskim